Hae tästä blogista

lauantai 21. helmikuuta 2015

Neanderthal, Saksa

 

Saksassa sijaitsevassa Neanderin laaksossa on neandertalinihmistä esittelevä museo ja Homo neanderthalensis -lajin ensimmäinen löytöpaikka. Neanderthal sijaitsee Kölnin, Wüppertalin ja Düsseldorfin välissä ja on esim. päiväretken päässä Bremenistä, kun matkaa taitetaan autolla (ks. kartta) https://goo.gl/maps/h95RO. Jos paikalle saapuu autolla, navigaattorissa voi käyttää osoitetta Talstraße 300, Mettmann. 

 
Laakson pohjalla matelevan Düsseljoen lähettyvillä oli aiemmin kalkkikiviesiintymiä, joita louhittaessa löysi työmiesporukka vuonna 1856 tunnistamattomia luita. 
 

Aluksi luulöytöjä pidettiin eläinten luina, mutta myöhemmin opettaja Johann Fuhlrott tunnisti haltuunsa saamansa luut ihmisen jäännöksiksi. Vuonna 1863 geologian professori William King esitti löytöjen edustavan kokonaan omaa lajiaan, jolle hän ehdotti nimeksi löytöpaikan mukaan Homo neanderthalensis.


 
Museo esittelee neandertalinihmisen löytöhistoriaa, lajin ominaisuuksia ja nykytutkimusta varsin laajasti. Paikka on lapsillekin kiinnostava: luonnollisen kokoiset nuket esittävät neandertalinihmistä erilaisissa puuhissa, ja lähellä on myös lapsille suunnattu oma alue, jossa järjestetään toimintaa. Museossa vierähtää muutama tunti huomaamatta, ja varsinkin kesällä museon vieressä sijaitseva ulkoalue on rauhallinen ja miellyttävä paikka tutkia löytöön liittyviä seikkoja. Alue on kaivettu tyhjäksi kalkkikivestä, joten alkuperäisestä maisemasta on esimerkkinä vain yksi kalkkikiviseinämä (kuva yllä). Ulkoalueen kohteissa on sähköisiä opastuspisteitä, joista museosta saatavilla kuulokkeilla saa kulloisenkin paikan opastuksen esim. englanniksi.

 
Paikalle pääsee myös julkisilla kulkuvälineillä esim. lähikaupunki Mettmanista busseilla nro 741 ja 743. Bussipysäkit sijaitsevat aivan museon edustalla. Lähin junapysäkki on kilometrin tai parin päässä. Parkkipaikat sijaitsevat museon läheisyydessä, mutta varsinkin kesällä parkkipaikoista voi olla pulaa. Tarkista aukioloajat netistä.

Raportoi JR

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti