Hae tästä blogista

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Dannevirke


Teimme matkan Saksan ja Tanskan rajalle Dannevirkeen, Hedebyhyn ja Schleswigiin vuokra-autolla Bremenistä käsin syyskuussa. Ajankohta oli hyvä, sillä sää oli vielä kesäisen lämmin, mutta museoissa ja Hedebyssä ei ollut tungosta. Vuokra-autoksi varattua VW Golfia ei ollut saatavilla, vaan meidän piti tyytyä kaksipaikkaiseen kulkuneuvoon ; ).Matkan alussa pysähdyimme Dannevirkellä, muinaisella puolustusvallilla, jonka rakennustyöt alkoivat tiettävästi vuonna 808. Sen oli määrä suojella tanskalaisia frankkien hyökkäyksiltä. Se alkoi Hedebyn kaupungista ja jatkui Hollingstedtiin saakka.Vallin läpi pääsi porteista, joilla kauppiaiden ja muiden matkaajien kulkua säädeltiin. Hedebyn läheltä kulki muun muassa tärkeän kauppatie, Hærvejen eli Ochsenweg. Se ulottui Saksan Wedelistä Jyllannin länsirannikolla sijaitsevaan Viborgiin.

Kuvassa tanskalaisten turvana toiminutta uudempaa, tiilestä muurattua Dannevirke-vallia Dannevirke-museon läheisyydessä.


Dannevirkeä esittelee tarkemmin pieni Dannevirke-museo, jossa esitellään mm. vallin läheisyydestä kaivettua esineistöä ja alueen myöhempää historiaa. Seutu on aina ollut tanskalaisten ja saksalaisten kiistakapulana.


Museon läheisellä vallin osuudella oli parhaillaan meneillään arkeologiset kaivaukset, joihin osallistui sekä saksalaisia etä tanskalaisia arkeologeja. Valli tarjoaa yhä yllätyksiä, sillä nytkin vallista oli paljastunut aiemmin tuntematon portti.


Dannevirke-vallia ympäröi museon paikkeilla kaunis saksalainen maaseutu. Paikka on merkittävä myös historiallisesti, sillä tanskalaiset ja preussilaiset ottivat siellä yhteen vuonna 1864. Alla olevan kuvan entisöidyt puolustusvarustukset ovat peräisin tältä ajalta.


Raportoivat Jussi ja TanjaEi kommentteja:

Lähetä kommentti