Hae tästä blogista

tiistai 12. elokuuta 2014

Tallinnasta Narvaan

Teimme huhtikuussa 2014 kolmen päivän autoreissun Länsi- ja Itä-Vironmaalle. Matkan aikana käytiin läpi oppaista bongattuja arkeologisia ja historiallisen ajan kohteita. Tässä vinkkejä onnistuneelle Virumaan reissulle.

Matka varattiin netin kautta jo kuukautta aikaisemmin – merimatkan hinta oli 176 € sisältäen autopaikan ja kahden henkilön piletit. Hotelli päätettiin ottaa Rakverestä, joka sijaitsee kätevästi Tallinnan ja Narvan puolivälissä. Hotelliksi valikoitui Villa Theresa, joka sijaitsee kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta.

Matka suuntautui Tallinnan reisisadamasta 1400-luvulta peräisin olevaan Piritan luostariin. Koska meillä oli auto, lähdimme ajelemaan rannikkoa pitkin itään (ensin Narvaa kohti ja sitten Pirita-opasteiden mukaan), kunnes luostarin kirkon päätykolmio ilmestyi tien oikealle puolelle. Luostariin pääsee kyllä busseillakin (34A, 1A ja 8) Tallinnan keskustasta noin viidessätoista minuutissa.

Matkan varrella vasemmalla avautuu kaunis merinäköala, ja tien molemmin puolin on muutama mahtipontinen muistomerkki. Laululavastakin voi nähdä vilauksen. Edessä vasemmalla tien ja rannan välissä siintää neuvostobetoniarkkitehtuuria edustava ja olympialaisia varten rakennettu entinen Sport-hotelli, josta on remontoitu kylpylähotelli. Kylpylän sijaan rakennuksessa tulee enemmänkin mieleen porraspyramidi tai mausoleumi.

Maksutomia parkkipaikkoja oli mukavasti tarjolla aivan luostarin raunioiden vieressä. Alue on aidattu, ja sisääntuloportin oikealta puolelta saa lippuja ja matkamuistoja. Aikuisten lippu maksoi 2 euroa, ja siihen oli kuvattu luostarirakennusten pohjapiirros. Suomenkielinen esite oli euron. Myyjä puhui jokusen sanan suomea.

Alue ei ole kovin iso. Rauniot koostuvat kirkosta, josta on jäljellä seinät, ja muiden rakennusten kivijaloista ja seinien katkelmista. Kirkon takana virtaa Pirita-joki. Suurimman osan alueesta on esteetöntä, ja alueella on myös vessat.

Piritasta emme palanneet takaisin keskustaan, vaan puikkelehdimme pikkuteiden ja useiden asuinalueiden kautta isolle Narvan tielle kohti Rebalan kivihautoja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti